maanantai 2. syyskuuta 2013

Mustikat omasta maasta

Meidän pihan on vielä täysin kesken, autotallin kohdalla on monttu ja piha on muutenkin epätasanen kivikkoinen. Pihahommat menee suosista ensi kevääseen. Nyt olis vielä tarkotus ehtiä täyttää tallin pohja ja tasata piha, niin saa sitte routia rauhassa talven. Ollaan tehty pihasuunnitelma ihan omin pikku kätösin. Tehtiin kumpikin erilliset omat suunnitelmat ja ne sattuikin olemaan hyvin yhtenäiset. Laattaa, nurmikkoa, asfalttia ja terassia. Kivimuurin ja jättikokoisen kiven juureen tulee sammalleimua. Tuijia naapuritontin rajalle. Mä haluan myös jotain "hyötykasveja" ja pensasmustikka olikin helppo valinta. Pensasmustikat on mun suurinta herkkua. Kesällä oon ostanu niitä kaupasta  ja niistä on saanu maksaa melko suolasen hinnan. Ne vaan on niin hyviä. Ne maistuu rahkan seassa, puuron päällä ja ihan sellasenaan naposteltunakin.
Onko jollain kokemusta pensasmustikan kasvattamisesta?


8 kommenttia:

 1. Mä oon laittanu meidän pihaan pensasmustikkaa. Siinä on vaan sellaisia juttuja, että se pitää laittaa kahden muun puskan väliin ikään kuin ristituuletukseen, että se kasvaa ja lisäksi maaperä pitää olla just oikeanlainen, mutta sitä varten on myös niitä ravinnemultahommia, joita saa vaikka plantagenilta :) Kannattaa kysyä sieltä myyjältä mikä on hyvä vaihtoehto. Meillä on nyt ollu pensas maassa 2 vuotta ja ei ole vielä tuottanut syötäviä marjoja, pieniä alkuja kyllä, mutta siinä onkin vasta 7:s vuosi paras satovuosi, joten hetken saa odotella, että siitä alkaa hyötyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muistelin että ollaan sun kans juteltu aiemminkin pensasmustikasta :)
   Miten ihmeessä mä jaksan odottaa SEITTEMÄN vuotta? Niistähän pitäis heti saada marjoja ;)
   Teidän pensas on ilmeisesti pysyny ihan hyvänä?

   Poista
  2. Kyllä se on pysyny ihan hyvänä, mutta ei ole kyllä mitään kunnon marjoja meillä ainakaan vielä tuottanut :) Ehkä sen näkee sitten myöhemmin vasta, että miten se alkaa tuottaa satoa. Meillä ei kuitenkaan oo ehkä paras mahdollinen maaperä täällä puskille kun aika soraista on tuo pohja.

   Poista
  3. Onko teillä ollu muitakin marjapuskia? Kaikki vinkit on tervetulleita ;)
   Meidän piha on melko savinen, joten pitää ottaa tarkasti selvää miten siinä menestyy eri hyötykasvit.

   Poista
 2. Mä istutin meille tänä kesänä yhden pensasmustikan. Saatiin muutama mustikkakin jo heti ekana kesänä. Suurempia kokemuksia tosin ei vielä ole :) Jos tuo pensas menestyy hyvin niin ostan sille pari kaveria lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No te ootte saanu nopeesti mustikkaa :)
   Melkeinpä kokeilemalla selviää menestyykö pensaat vai ei. Vadelmapensas on kans haaveissa ja pieni mansikkamaa :)

   Poista
 3. Meillä on rivarin pihassa neljä pensasmustikkapuskaa, Ainoa ja Alvaria kaks kumpastakin. Ne on tainneet olla siinä nyt kolme kesää, viinimarjapuskan ja vattupuskan välissä. Ekana kesänä ei tullut kuin yhteen puskaan ihan pari mustikkaa, viime kesänä vähän enemmän ja tänä kesänä taas edellsivuotta hiukan enemmän. Mutta marjat tulee vaan siihen yhteen puskaan? Hyviä ne on ja isoja <3 Vattua meiltä löytyy myös ja pari penkkiä mansikkaa. Suht helppo hoitaa ja ihanaa kun saa maistella oman maan marjoja! Nyt on meilläkin raksaprojekti menossa ja omalla tontilla onkin mustikkapuskat metsän puolesta valmiina :) Sinne ei siis pensasmustikkaa tule, vaan nautitaan ihan vaan "metsän" antimista sillä saralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, metsän mustikoita! Mä oon niin kateellinen :) Wau!
   Onko mansikkapenkki ollu haasteellinen? Minkälainen pohja teillä on siinä?
   Voi miten mä ikinä jaksan odottaa niitä mustikoita siihen pensaaseen, nehän pitäis saada heti siihen ;) Sitä mäkin odotan että pääsee maistelemaan omia marjoja.

   Poista